Снимки и хроника от изкачването на връх Триглав
Националното училище за планински водачи в с. Черни Осъм (Троянско), съвместно с Туристическо дружество „Трапезица-1902” – Велико Търново, организира изкачване на връх Триглав (Юлийски Алпи). Като представители на Дружеството, в групата се включиха художникът-алпинист Иван Мутафов от Алпийски клуб "Трапезица-1957" – ръководител и водач на проявата и Мила Велчева - председател на Комисията за ученически туризъм и пом.-директор на ОУ „Бачо Киро”. Отпътуването за Словения беше на 15.08.2010 г. от с. Черни Осъм. На 17.08.2010 г., при подходящи метеорологични условия, след нощувка в подножието на върха - в хижа „Аладжов дом” и кратка почивка по време на прехода в хижа „Триглавски дом”, групата стъпи на първенеца на Словения и развя трибагреника и флага на Туристическото дружество около 13.30 часа.
Момчетата, възпитаници на Националното училище за планински водачи в с. Черни Осъм, Троянско, за пореден път се проявиха като добре обучени планинари, които с високата си квалификация и професионализъм допринесоха за успешното изкачване на всички участници в групата.
Наесен те ще продължат обучението си в това единствено по рода си училище в България, което разполага с пансион и добра база. Все още имат шанс да се включат в приема на новия осми клас за 2010/2011 учебна година ученици от цялата страна, завършили седми клас.
Двама представители на Туристическо дружество “Трапезица-1902” покориха най-високия връх в Словения - Триглав. Първенецът на Юлийските Алпи се издига на 2864 метра над морското ниво. Художникът алпинист Иван Мутафов и Мила Велчева, която е помощник-директор на ОУ „Бачо Киро”, стъпиха на Триглав във вторник около 13, 30 часа. Българската група е била от 20 души и е случила добро време, но в сряда атмосферните условия са се влошили рязко, съобщи секретарят на туристическото дружество във В. Търново Георги Димитров. Той обясни, че Триглав е сред трудните за покоряване алпийски върхове. По пътя към него се преминават почти отвесна скална бариера с дължина 300 метра и остър ръб. За да стъпи човек на него, е необходима добра физическа подготовка и умение да се използват обезопасителните въжета.
Вижте още:
Пътуващ семинар Пролет 2010 І Летен лагер на Ксилифор І Ученическо лято 2010
С ученици на Рила
    Интернет телевизия
Webdesign Sunstorm studio