КОМИСИЯ ЗА УЧЕНИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ

 

Година на учредяване:2006

Ръководство:  

Председател: Мила Велчева

Секретар: Виолета Богданова

Членове: Саша Димова,Димитрина

Цонкова,Пролет Петрова

 

Общ брой членове на училищните туристически клубове за 2010 г., обединени в Комисия за ученически туризъм – 273

    

    

Училищни клубове по туризъм

 

Име на клуба

Училище

Година

на учредяване

Ръководство

Членове

за 2010 г.

„ПЛАНИНЧЕ”

ОУ”Димитър Благоев”

1998

Виолета Богданова

Величка Мавродиева

Анелия Тодорова

 

3

„ТУР – 2000”

ОУ”Бачо Киро”

1999

Емил Витанов

Саша Димова

 

104

КЛУБ ПО ТУРИЗЪМ

ОУ”Христо Ботев”

2000

Маруся Рашкова

Златка Ковачева

Мариела Христова

Седат Мехмедов

108

„ЛОТОС”

Дом да деца

„Пеню и Мария Велкови”

2002

Станка Тодорова

Милен Славчев

 

33

 

„ДИВА ПРИРОДА“

ПМГ „Васил Друмев”

2000

Даниела Маноилова

Виолета Константинова

1

„ЗДРАВЕЦ”

ПГСАГ „А.С. Попов”

2009

Милка Арабаджиева

Даниела Иванова

Галина Асенова

Рени Тодорава

2

 

„ЦАРЕВЕЦ“

СОУ „Вела Благоева”

2000

Незабравка Вачкова

3

„ДИВИТЕ КОТКИ”

ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”

2009

Галина Пенкова

Ивет Иванова

19

 

Учителите, членове на ТД „Трапезица-1902” и през 2010 година организираха и провеждаха разнообразна туристическа дейност в своите училища - работа с децата и младежите, педагогическата колегия и родителите за създаване нагласи за зравословен и пълноценен начин на живот и за популяризирене на добрите практики в тази област. Продължават и дейностите за повишаване на квалификацията на ръководителите на туристическа дейност в училищата.

На 25.09.2010 г., в рамките на първия етап на кампанията „Движи се и победи” и спортно-туристическия празник „Ксилифор”, с издаване на дипляна и откриване на фото изложба, официално бе отбелязана 10-годишнината от създаването на съвременните ученически туристически клубове към ТД „Трапезица-1902”.

Сред разнообразните прояви на училищните туристически клубове през 2010 г. са:

ü       Провеждане на планирано обучение по време на излети, походи и надпревари по календарните планове за годината и по програмите на модулния час по Физическо възпитание и спорт – „Туризъм”.

ü       Изпълнение на няколкодневни програми за обучението по

туризъм, включени в провежданите „Училище сред природата” и организирания отдих на децата.

 През 2010 година сред избраните от училищните клубове места и маршрути за почивка и обучение сред природата бяха Еленския и Тревненския Балкан, Узана и Троян. С петокласници и родители се организира и проведе екскурзионно летуване в Централен Балкан, с ръководител Саша Димова – начален учител и планински водач. Като представител на комисията за ученически туризъм при Дружеството, Мила Велчева се включи в изкачването на връх Триглав (Юлийски Алпи, Словения), организирано от Националното училище за планински водачи, съвместно с ТД „Трапезица-1902”.

ü       Във връзка с повишаването на квалификацията на учителите-

туристи, продължава организирането и провеждането 2 пъти годишно на обучителни семинари – пролетен и есенен, с приоритет на практическото обучение в планината. През 2010 година семинари се проведоха по маршрути в Стара планина: с. Тъжа – хижа „Русалка” – хижа „Триглав” и Беклемето – хижа „Дерменка”.

ü      И през 2010 година сред проектните училищни дейности бяха

и тези, свързани с туризма. Със свой класен проект-презентация, в която разказаха и показаха участието си в есенната кампания „Движи се и победи”, третокласниците от УКТ „ТУР-2000” с ръководител г-жа Николина Янкова, представиха пред съучениците и родителите си новия маршрут Беляковец – Самоводене – преображенски манастир (по поречието на р. Раковица). Презентацията им вече е част и от публикациите в сайта на ТД „Трапезица-1902”.

ü      С участието си в националния песенен и други празници,

детската вокална група „Омайниче” към УКТ „ТУР-2000” - ОУ „Бачо Киро” с ръководител Ваня Стоилова достойно заема своето уникално и авторитетно място сред певческите формации на ТД „Трапезица-1902”.

Училищните клубове се представят и в общите прояви от календара на туристическото дружество: Пролетната и Есенна кампания „Движи се и победи”, Коледния благотворителния бал, Отбелязване Деня на туризма и др.

 

 

 

OnLine TV І <<< Към началната страница І Повече за Клубовете за ученически туризъм >>>
   
Webdesign Sunstorm studio