Ученическо лято 2011
Приемайки предизвикателствата на поредната интересна инициатива, организирана от Комисията за ученически туризъм при ТД „Трапезица-1902“, съвместно с клуб „Планинче“ при ОУ „Димитър Благоев“ в град Велико Търново, 42 деца, на възраст от 10 до 13 години, направиха своите Първи стъпки в планинарството в един от най-красивите райони на Рила – Мальовица.
Шест дни младите туристи трупаха знания и опит в областта на ориентирането и планинарството под ръководството на своите учители - опитните планински водачи и инструктори по туристически спортове Виолета Богданова и Соня Гаврилова. Научиха какво да носят в раниците, как да окажат помощ на пострадал и как да оцеляват при нужда в природата. Със съдействието на известните спортисти Калин Гърбов и Калоян Добрев, много от участниците в лагера за първи път опитаха катерене по скали и усетиха тръпката от достигнатата височина. Кулминация на преживяванията бе изкачването на връх Мальовица /2 729 м./ - пет часа до върха и четири часа завръщане по стръмната камениста пътека, но затова пък с неописуеми гледки. Вдъхновението от красотата и величието на природата, участниците изразиха в дневника за впечатления, който е започнат още през 1999 г. Ето и редове от написаното:
Планината учи много, / да си силен кат скала,/ да си волен като птица/ и висок като върха.“
Дойдох за приключението. Целият лагер беше невероятен. Намерих не само приключение, но и нови приятели, и невероятни преживявания.“
Лошо време и проливен дъжд попречиха да бъде запален лагерният огън и да се проведе заплануваният по програма нощен поход, но не по-малко емоции предизвика празничната вечер на раздаването на дипломите за придобитите знания и умения в областта на туризма и планинските спортове. Както и горското кръщение, в което всеки получи своето планинско име. Лагерът завърши с познавателна викторина, раздадени бяха и много номинации на малките туристи, отличили се в дейностите. А вместо сбогуване, накрая всички си обещаха през следващото лято да бъдат отново заедно – опознавайки друга българска планина. (Текст – Виолета Богданова)

Ученическото планинско лято' 2011 за най-малките туристи на ТД „Трапезица-1902” вече е факт. В началото на юни първокласници и второкласници от „ТУР-2000” на ОУ „Бачо Киро” с ръководители Иван Мешеков и Саша Димова летуваха в с. Кръвеник, Централен Балкан. Четвъртокласниците от същото училище, с ръководител Стефан Ангелов пък преживяха своя незабравим летен лагер в Пирин планина, гр. Банско. Техните връстници от клуб „Планинче” при ОУ „Димитър Благоев” с ръководител Величка Мавродиева, участваха в приключенския лагер в с. Долни Марян, Еленския Балкан.

През месец юли предизвикателствата на туристическото летуване приемат и по-големите ученици. За тях Комисията за ученически туризъм при ТД „Трапезица-1902” организира летувания в Стара планина (Екскурзионно летуване по маршрут Пирдоп – х. „Паскал” – х.”Момина поляна” – х. „Бенковски” и в Рила, в района на Мальовица (Лагер за туризъм, планинарство и приключения). Повече за Летуване в Стара планина и за Летуване в района на Мальовица (download PDF) Вижте още снимки от летуването тук...
Подготовката на седмокласниците от „ТУР-2000” за екскурзионното летуване в Стара планина включва и тренировъчен поход за „сработване” на екипа, който се проведе на 6 юли в околностите на Велико Търново по маршрут: манастир „Света Троица” - хижа „Божур” – с. „Арбанаси” – парк „Ксилифор”. (Текст - Мила Велчева)
Снимки от летуването в с. Кръвеник
Снимки от похода до Пирдоп
Снимки от тренировъчния поход!
Вижте още:
 
OnLine TV
   
Webdesign Sunstorm studio