В Родопите през лятото на 2010 г. - разказва Бранимир Рибаров
Групата ни от 41 души разгледа Родопите от 31.07. до 07.08.2010 г.
Започнахме екскурзията с „Чудните мостове“ - емблематичен обект за Родопите. Скален феномен, разположен в карстовата долина на р. Еркюприя в подножието на връх Голям Персенк. Присъствахме на ежегодния гайдарски събор в село Гела, който традиционно се организира на Илинден (първата събота и неделя на август). Насладихме се на майсторското надсвирване на изпълнители на гайда от Родопите, страната и чужбина. Атмосферата на събора е невероятна – пекат се прочутите родопски чевермета, провежда се среща на големите родове от близките села и махали, кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласят Родопите цели два дни по време на събора.
Пренощувахме в хижа „Ледницата“, разположена в красивата местност Кикеза, в подножието на Мурсалския рид, на 1 665 м надморска височина. На следващия ден посетихме село Мугла, в чиито околности е сниман филма „Време разделно“. Следващата ни спирка беше хижа „Перелик“ - най-високо разположената хижа в Родопите. Намира се в началото на Мурсалийския рид, в местността Соватя на 1960м надм. височина в Перелико-Преспанския дял на Западните Родопи, под връх Перелик. Продължихме до хижа „Смолянски езера“, построена в едноимената местност, южно от връх Снежанка, на 1 526 м надм. височина.
На следващия ден посетихме Горна Арда – село с не повече от 150 жители, в непосредствена близост до което се намира извора на река Арда. Останахме да пренощуваме в хижа „Застава“, от където тръгват няколко туристически маршрути: за изворите на река Арда, Агушевите конаци в село Могилица, пешерата Ухловица, които посетихме.
Агушевите конаци са най-големият феодален замък на Балканите, строен в продължение на 20 години – от 1820 до 1840 година, с много интересна външна кула, която не се среща никъде другаде.
Пещерата „Ухловица“ се намира на 1 040 метра надм. височина, на 3 км от селото. Една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали.
Продължихме до „Голубовица“ - система от 4 пещери – генетично и морфоложки свързани помежду си. Намират се на десния склон на Гарга дере (р. Еленска). Посетихме и село Смилян, известно със смилянския боб. Интересна забележителност там е Часовниковата кула, построена през 18 век. В селото се намира и една от най-големите източно-православни църкви в Родопите - „Свети Спас“.
Разгледахме паметника „Родопска Шипка“ на връх Средногорец, до село Полковник Серафимово. Издигнат е в памет на загиналите в епичните боеве на 21 пехотен Средногорски полк през октомври 1912 година, довели до освобождението от турско робство на Средните Родопи по време на Балканската война.
В град Мадан посетихме Кристалната зала „Родопоски кристал“, където се съхраняват 581 минерални образеца.
Продължиме към Златоград – най-южният град на България, където посетихме Етнографски ареален комплекс на открито и се запознахме с бита и традициите на местните жители от преди 100 години.
Обиколката ни завърши с посещение на Перперикон – археологически комплекс, голямо мегалитно светилище, за което се предполага, че е прочутото в древността светилище на Дионис. (Бранимир Рибаров)
       
Авторски снимки! © All Rights Reserve Всички права запазени. Използването на снимките без съгласието на авторите е наказуемо.
   
Webdesign Sunstorm studio