Екскурзия с изкачване на връх Монблан в Алпите
Разказва Станчо Русев: Групата ни бе от 42 участници – членове на КПТ с ръководител – Станчо Русев и водач Иван Мутафов/ 23 планинари и 19 екскурзианти/.
30 – 31.07.2010 г. Тръгнахме от гр.В.Търново в 20 часа след подобаващо тържественно изпращане от ръководството на ТД – Председателя Паскал Паскалев, секретаря Георги Димитров и колеги туристи. От София взехме останалите 6 участника. Преминавайки през Сърбия, Хърватска, Словения и около 16.30 часа на 31.07.2010г. пристигнахме в предградието на Венеция /Италия/ - град Новента във верига хотели Бейс.
01.08.2010 г. След закуската за около час се придвижихме до Пунто Сабионе от където за около 30 минути, чрез корабче, се придвижихме до Венеция.
До 13.30 часа разгледахме забележителностите на Венеция /площад Сан Марко с едноимената катедрала, моста – на въздишките, най-стария мост във Венеция – Риалто, паметника на откривателя и пътешественик – Марко Поло и емблематичните за града – гондоли, „Канале гранде“ и Двореца на дожите/
След обяд придвижвайки се в подножието на Алпите и през тунела Мон Блан около 21 часа пристигнахме в град Шамони /Франция/ и се настанихме в хотел Ле Верт – валеше дъжд.
Вечерта имахме инструктаж за планината от Иван Мутафов и неговият приятел и местен гид - Румен Дамянов.
02.08.2010 г. След закуската направихме разходка из град Шамони докато си направим специализираната планинска застраховка. Имаше добра видимост към Алпите където се извисяваха върховете – Дом Дьо Гуте, Мон Блан, Егюй Дьо Миди, Птю Дрю, .ледника Бусон и др. Видяхме и паметника на първите изкачили Мон Блан – Орас Бенедикт дьо Сосюр и Жак Балма.
Част от екскурзиантската група /14 туристи / се изкачиха чрез лифта до иглата на връх Егюй Дьо Миди – 3 842 м.н.в., а ние от планинарската група / 23 / заедно с Румен Дамянов т.e. общо 24 в 14.30 часа, за около един час, чрез зъбчатата железница – трамваят на Мон Блан от град Сен Жерве – гара Лафает / 850 м.н.в./ до спирка Монт Лант / 2115 м.н.в./, т.е. по-ниско от последната спирка Ни Д’егл / гнездото на орлите/ - 2372 м.н.в., защото там линията беше в ремонт.
Разтоянието между двете спирки го преминахме пеш за около 30-45 минути и после до хижа Тет Рус – 3 167 м.н.в. за около 3 часа. На около 1.30 часа преди хижата се наложи да се подслоним в каменен заслон за около 1 – 1.30 часа защото заваля проливен дъжд. По-късно решихме да се придвижим и нощуваме в хижата, а за следващия ден ще преценим какво да правим сутринта според атмосферните условия. В заслона заедно с групите от Япония и Русия от нашата останаха да пренощуват четирима планинари, а останалите под водачеството на Иван Мутафов в лека мъгла продължихме нагоре. Междувременно дъждът се засили, премина в суграшица и сняг, като от време на време с пориви на ураганен вятър и гръмотевици. Пред хижата преминахме през пасаж от сняг с дължина около 300 метра, но тъй като бе размекнат не се наложи да ползваме “kотките”. Почти всички от групата ни бяхме мокри “до кости” – след преобличането се оказа, че няма къде да изсушим мокрите си дрехи. Хижата бе пълна с планинари изчакващи подходящо време за да продължат нагоре към върха. След заплащане от по 21.85 EUR за нощувка, като само за 4 –ма имаше легла, а останалите в столовата / в 22 часа изгасиха осветлението и трябваше да се пази тишина/.
03.08.2010 г. Отново времето не бе подходящо за продължаване нагоре – мъгла, валеше дъжд премесен със сняг и затова решихме да слизаме обратно в Шамони – изчакахме да намалее и около 10 часа тръгнахме обратно./През това време от заслона до хижата дойдоха двама от пренощувалите в него, останалите са тръгнали направо обратно за Шамони/.
Ползвахме отново зъбчатата железница и с влак от Сен Жерве се прибрахме в Шамони.
Чрез Информационния център намерихме нов хотел за нощувка – нещо като туристическа спалня, защото другите хотели отдавна бяха резервирани.
Екскурзиантската група бе на посещение в град Монако. По пътя посетиха парфюмерийна фирма „Фрагонар“ в град Ези, където се проведе лекция за производството на парфюми и козметични продукти, имаше възможност да си закупят оригинални френски парфюми и козметични продукти.
В Монако видяха двореца на принц Алберт. Знамето беше вдигнато, което означава, че той е бил там. Посетиха океанографски музей, където се запознаха с разнообразна морска флора и фауна. Видяха пистата на Формула 1 „Монте карло“, яхтеното пристанище, операта, както и световноизвестното казино „Монте карло“.
04.08.2010 г. Тръгването за град Женева /Швейцария/ бе обявено за 10.15 часа затова направихме безуспешен опит да се изкачим на иглата на връх Егюй Дьо Миди с лифта, но тъй като времето бе все още ясно имаше много желаещи за тази дестинация и докато ни дойде реда за билети, уви имаше само за 10.50 часа
Разгледахме за около 3 часа град Женева / цветния часовник, фонтана, Женевското езеро, стария град с катедралата св.Петър, стената на реформаторите, най-старата сграда, първата сграда на Червения кръст, най-дългата пейка – 120 м/. Като на път за гр. Инсбрук /Австрия/ спряхме да разгледаме Лихтенщайн /Вадуц/. Там видяхме двореца на княз Адам. Лихтенщайн е държава, известна със своите изящно гравирани пощенски марки, които се ценят високо от филателистите в цял свят. Минахме по край замъци, превърнати във винарски изби и атракциони.
Около 22 часа се настанихме в хотел Зоне град Ландек – планинско градче преди Инсбрук.
05.08.2010 г. След закуската за около 3 часа разгледахме забележителностите на град Инсбрук – столицата на провинция Тирол /Австрия/- ръмеше отново дъжд.
Продължихме за град Будапеща /Унгария/ и около 23.30 часа пристигнахме в хотел Зугло.
06.08.2010 г. По време на закуската се изля поредният проливен дъжд и след това за около 3 часа направихме обиколка на града – комбинирана с автобус, пеша и след свободното време обядвахме в хотела / традиционно унгарско меню/. В Будапеща посетихме паметника на героите, парка с умалени по размери замъци, Рибарските кули и катедралата „Матяш“, музей на марципана. Видяхме и паметника на Анимус и парламента с уникалната си архитектура. Около 17 часа тръгнахме обратно за България.
07.08.2010 г. Отново през Р Сърбия и след кратки почивки около 10 часа пристигнахме в град Велико Търново /България / .
Групата туристи, която предприе изкачване на връх Монблан, се отказва от атакуването на върха поради лоши метеорологични условия. Обилен снеговалеж, опасност от лавини и ниските температури са принудили групата да вземе решение да прекрати изкачването на достигнатите 3200 м. Пренощували са в заслона Тет рус и днес (4.08.2010) продължават по предварително обявения маршрут на екскурзията - Женева, Инсбрук, Будапеща - съобщи секретарят на Туристическо дружество "Трапезица 1902" - Георги Димитров. В събота, на 07.08.2010, вечерта се очаква да се върнат във Велико Търново.
На 30 юли 2010 г. 42 туристи от Клуба по пешеходен туризъм отпътуваха на екскурзия в страни от Европейския съюз. Петима от тях ще атакуват връх Монблан в Алпите. Групата бе изпратена от близки, приятели и ръководството на Туристическо дружество "Трапезица 1902" с китка здравец, а секретарят на дружеството, г-н Георги Димитров, връчи знамената на България и на дружеството с пожелание да достигнат до най-високия връх на Алпите. Ръководител на групата е Станчо Русев, а водач на алпийското изкачване - художникът Иван Мутафов. (Румяна Николова)
Авторски снимки! © All Rights Reserve Всички права запазени. Използването на снимките без съгласието на авторите е наказуемо.
 
 
   
Webdesign Sunstorm studio