Алпийски клуб "Трапезица" - Велико Търново
Хропика на събитието
Алпийски клуб “Трапезица - 1957” организира Експедиция до първенецът на Европа Монблан, висок 4808 метра, съобщи председателят на клуба Боян Димов. Тридесетгодишният мъж е ръководител на експедицията и е най- младият участник в нея. Най- възрастният е кметът на село Буковец - Николай Терзиев, който е на 66 години. В състава на експедицията са включени и четири жени. Това са Виолета Богданова, която през 1990 г. е покорила високия 5600 метра връх Елбрус, Марияна Чернева, Боряна Иванова от Лясковец и Соня Гаврилова. Освен Боян Димов и Николай Терзиев, мъжете, които ще щурмуват Монблан са заместник-кметът Йордан Грозданов, Ясен Долчинков, Димитър Иванов и Георги Хрисимов, който вече има един опит да го покори.
“Заминаването е в събота в 2,30 часа от стадион “Ивайло”. С микробус ще пътуваме през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия. В неделя следобед планираме да сме във френския град Шамони. На следващия ден тръгваме за ледника Тет Рус, на 3100 метра височина, където ще направим базовия лагер. Във вторник през заслона Валоа ще атакуваме върха, на който трябва да сме около 14 часа”, каза Йордан Грозданов. Той и Боян Димов бяха част от миналогодишната експедиция в Памир до връх “Независимост”. Тогава Димов достигна до 6850 метра, а Йордан Грозданов до 6210 метра, но лошото време върна и двамата и не им позволи да се качат до върха на 7 134 м. Именно разваляне на времето е това от което най- много се притесняват участниците в “Монблан/2007”.
“Подготвени сме добре. Всички имаме опит в планинарството и сме убедени, че ще се справим. Надяваме се, че времето няма да ни изиграе някоя лоша шега”, коментира Боян Димов. 600 лева на човек струва експедицията до най- високия връх в Алпите, екипировката която всеки от участниците си е набавил е на стойност около 3500 лева. Петко Павлов, Дарик - Велико Търново (19.07.2007)
Великотърновската група алпинисти достигна хижата "Тет Рус" на 3 125 метра, при много тежки условия със силен снеговалеж, който продължава вече 3-ти ден - съобщи Ясен Долчинков на 24 юли вечерта. До Тет Рус се изкачиха Боян Димов, Йордан Грозданов, Виолета Богданова, Марияна Чернева, Боряна Иванова, Соня Гаврилова, Ясен Долчинков и Георги Хрисимов. Осемте алпинисти изчакват подходящи метеорологични условия, за да продължат по предвидения маршрут.
В Шамони са останали Димитър Иванов и Николай Терзиев (25.07.2007)
Днес в 4 часа осем алпинисти от великотърновската експедиция ще потеглят към връх Монблан - съобщи снощи за новините по кабелна телевизия "Видеосат" зам.-кметът на Велико Търново и участник в експедицията - Йордан Грозданов. Буря и снеговалеж забавиха нашата експедиция в хижата "Тет Рус" и са обезкуражили другите групи, сред които и наши сънародници от Троян, изчакващи по-добро време, да се върнат обратно в Шамони - трима от нашите също останаха там - уточни г-н Грозданов. Въпреки проблемите с железницата, групата е успяла да се предвижи до хижа "Тет Рус" и се надява 26 юли да е късметлийски за алпинистите, отправили се към най-високата точка на Европа. (26.07.2007)
Повече снимки от експедицията вижте тук ...
  Вижте на кое място сме в класацията!  
Webdesign Sunstorm studio