В ранните утринни часове на 02 август алпинистите от експедиция "Елбрус 2008" бяха посрещнати от близки и приятели във Велико Търново. Пръв на върха се изкачил Георги Георгиев, веднага след него - Цветанка Петрова. Препатили от суровите условия в северен Кавказ, повечето алпинисти още на следващия ден се отправиха на лятна почивка. Очаквайте скоро много снимки и впечатления от изкачването на европейския първенец Елбрус.
       
Десет алпинисти от АК "Трапезица" потеглиха за връх Елбрус в Кавказ
На 24 юли 2008 г. в 10.05 ч. осем от десетте участници в експедицията на Алпийски клуб „Трапезица-1957”успешно изкачиха връх Елбрус (5642 м, Кавказ). Началото на изкачването започва в 2.22 ч. В момента великотърновските алпинисти се придвижват към базовия лагер. Тази информация подаде в ТД „Трапезица-1902” по телефона Йордан Грозданов – един от осмината, стигнали до върха. Останалите, изкачили го са: Боян Димов (ръководител на експедицията), Петър Петров (Майстора), Ангел Трифонов, Георги Хрисимов, Георги Георгиев, д-р Марияна Чернева, Цветанка Петрова. Колега от Дарик радио се е свързал с алпинистите - подробностите вижте тук ...(24.07.2008)
На експедиция, организирана от Алпийски клуб „Трапезица-1957” (ТД „Трапезица-1902”) за изкачване на първенеца на Европа - връх ЕЛБРУС (5642 м, Кавказ), на 17 юли 2008 г. потеглиха 10 великотърновски алпинисти: Петър Петров (Майстора), Ясен Долчинков, Йордан Грозданов, Ангел Трифонов, Георги Хрисимов, Георги Георгиев. Женския състав на групата включва: д-р Марияна Чернева, Цветанка Петрова, Даниела Спиридонова. Ръководител на алпийската експедиция „ЕЛБРУС 2008” е председателят на великотърновския клуб Боян Димов. Двама от участниците – Петър Петров (Майстора) и Ангел Трифонов планират и изкачване на връх Щуровски (4201 м, Централен Кавказ) по ледената стена с категория на трудност 5А. (Текст Мила Велчева)
С традиционна питка и шарена сол, китка здравец и менче с вода за здраве и добър път групата бе изпратена на великотърновската автогара Юг от близки и приятели на алпинистите, от ръководството на ТД “Трапезица 1902” - Паскал Паскарев, Георги Димитров, Петър Цонев, Мила Велчева и от членове на клуба от различни поколения. На участниците в експедицията бяха подарени специални шалчета с емблемите на Туристическото дружество и Алпийския клуб с пожелания за успешно постигане на целта и щастливо завръщане.
Вижте топографската карта на връх Елбрус тук ...
Вижте и снимки от предишни експедиции: Памир 2006 и Монблан 2007
  Вижте на кое място сме в класацията!  
Webdesign Sunstorm studio