Информация за клуба
Учредяване - 12.04.1909 година
Председател - Станчо Русев GSM 0886 19 71 75.
Зам.-председател: Бранимир Рибаров
Секретар - Невяна Христова
Календарен план за 2018 г.
Един от най-старите клубове на Туристическо дружество "Трапезица 1902" - В. Търново, Клубът по пешеходен туризъм, е създаден през 1909 година и се развива успешно в няколко направления: Традиционни походи по предпочитани маршрути из българските планини; Партньорски прояви с други клубове; Палатъчни бивакувания; Участие в дейности по поддържане на туристическите маршрути и бази; Инициативи, свързани с опазването на природата; Изкачване на Балканските първенци; Участие в спортно-туристическите празници на Туристическото дружество и др. Инфо за дейността на клуба в .doc формат вижте тук ... И през 2010 г. продължава вековната традиция за интензивен клубен живот - с много и разнообразни походи, екскурзии и посещения на чудни кътчета и исторически забележителности в цялата страна.
2012:
2010: І Инициативи на Клуба януари -май І Пирин І Монблан І Родопи І Ден на туризма І На Седемте престола І Есенни прояви КПТ І Юбилейно изкачване Пирин
100 години пешеходен туризъм! Честит празник!
Осем великотърновци ще бъдат наградени утре вечер за принос в развитието на пешеходния туризъм, съобщи Мила Велчева- член на Управителния съвет на Туристическо дружество “Трапезица- 1902”. С медал за особени заслуги ще бъде отличен председателя на клуба по пешеходен туризъм Станчо Русев. С грамоти ще бъдат наградени апелативния съдия Здравко Трифонов, Борис Борисов /Боко/, Бранимир Рибаров и Димитър Богданов. Посмъртно ще бъдат почетени Георги Исапов /Хондро/ и Петко Петков.
Церемонията е от 18 часа в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и ще съвпадне с откриването на фото- изложбата “100 години клуб по пешеходен туризъм”. Върху 52 табла художникът алпинист Иван Мутафов е подредил 70 снимки свързани с дейността на туристическото дружество от Старата столица и 50 от планини извън България, включително и Хималайте. Сред фотосите е и най- стария запазен в “Трапезица- 1902” от 1908 г., на който са участниците в Осмия туристически събор във В. Търново.
Сборникът “100 години клуб по пешеходен туризъм” също ще бъде представен на 24 април в Изложбените зали. Негови автори са Васил Мутафов - представил историята на пешеходния туризъм във В. Търново и Мила Велчева - събрала и обобщила документи, спомени и дневници. От сборникът става ясно, че клубът по пешеходен туризъм е учреден на 12 април 1909 г. на заседание на тогавашния Управителен съвет на “Трапезица- 1902”. Тогава са отделени пет чети - туристическа с главатар Леон Филипов, залесителна, археологическа, увеселителна и за гостувания. През 1945 г. туристическото и физкултурното движения в България са обединени, но през 1958 година отново са разделени, припомни Стоян Петров заместник-председател и секретар на “Трапезица-1902” през 60-тте и 70-тте години на миналия век. Веднага след подновяването на дейността си туристическото дружество организира първите в страната покорявания на родните, а след това и на Балканските първенци. Великотърновският учител Любомир Войников ръководи и първия туристически преход по билото на Стара планина Ком- Емине, станал традиционен и провеждащ се и в наши дни.
Изложбата, сборникът и награждаването са част от събитията посветени на 100- годишнината от основаваннето на клуба по пешеходен туризъм към ТД "Трапезица- 1902. В навечерието на 100-годишнината от учредяването си, Клубът по пешеходен туризъм изкачи връх Ботев (Текст на Мила Велчева, 24 април 2008) Вижте снимки от изложбата тук ...
 
Туристите от ТД "Трапезица 1902" отбелязаха Деня на туризма, който по традиция се провежда през последната неделя на август, с четири похода - до вр. Богдан в Средна гора, до хижа и връх Паскал, х. "Българка" и х. "Мазалат" в Стара планина. Те поставиха цветя при паметната плоча на Деян Станков, възстановиха надписа на паметната плоча на хайдутина Дядо Фильо и др. Посвещават се на първото масово туристическо изкачване (300 души) на Черни връх на 28 август 1895 г., след публикуването на фейлетона-покана "До софийските любители на българската природа" от писателя Алеко Константинов. (28.08.2008) Още за изкачването на Черни връх ...
Информация и галерия от снимки - Поход до Драма - Кавала - Пирин - Рила - Родопи
С две нови инициативи продължават летните прояви на Клуба по пешеходен туризъм
5 – 6 юли 2008 г.
Посещение на туристически обекти по маршрут Велико Търново – Русенски Лом – Тутракан – Сребърна – Силистра – комплекс „Сборяново”, Разград – Велико Търново.
Група от 26 туристи, членове на клуба по пешеходен туризъм се запознаха с интересни факти и се насладиха на уникални кътчета и гледки, посещавайки Ивановските скални манастири, Басарбовски манастир, Музея на Дунавския риболов в град Тутракан, музея в резервата Сребърна и др. Незабравима ще остане и вечерта, преживяна в база „Ален мак” с приятелите от туристическото дружество в Силистра. (Информация - Станчо Русев, председател КПТ) Снимки от екскурзията можете да видите тук ....
27 – 29 юни 2008 г. – Мийковци – Чумерна. Летният поход започна с палатъчен лагер в близост до с. Мийковци, Еленския балкан на 27 юни. На следващия ден 16 туристи от клуба по пешеходен туризъм се изкачиха до хижа „Чумерна”. Различни части от групата, наброяваща общо 27 души, по обратния път разнообразиха маршрута с изкачване на връх Чумерна, посещение на хижа „Буковец”, гостуване на тържеството на клубове на туристи-ветерани и състезанието на колоклубове в с. Мийковци. (Информация - Станчо Русев, председател КПТ) Снимки от похода можете да видите тук ....
Традиционно изкачване на връх Ботев
От 13 до 15 юни 2008 г. двадесет и осем туристи – членове на Клуба по пешеходен туризъм при ТД „Трапезица – 1902” проведоха своя традиционен поход с изкачване на старопланинския първенец – връх Ботев. Ръководството на проявата включваше: Станчо Русев (ръководител, председател на КПТ); Бранимир Рибаров (водач); Станимир Станчев (спасител).
В рамките на предвидената програма и независимо от капризите на променливото време, групата успешно премина планирания маршрут „Априлци – х. „Мандрата” – връх Ботев – заслон „Ботев” – х. „Плевен”. Вижте снимките от похода по-долу!
Маршрути:
Велико Търново – Петрич - х. „Беласица” – х. „Извора” – Мелник – Рилски манастир, 1– 5 май 2008 г.
Групата с водач Станчо Русев, председател на Клуба по пешеходен туризъм, включваше 53 туристи. Най- възрастните и най- младите великотърновски туристи, изкачили върховете Радомир (2029 м.) и Гоцев връх (2212 м.) бяха Митка Димитрова (61 г.), Иван Иванов (75 г.) и Елина Енева и Магдалена Дърлева (14 г.). През първия ден след посещение на м. Рупите и туристически комплекс „Самуилова крепост”, групата нощува на хижите „Беласица” и „Контур”. През втория ден бяха изкачени върховете Малък контур, Голям контур (1952 м.) и Радомир (2029 м.). Туристите преживяха заедно една от своите незабравими вечери на х. „Извора”. По предвидения маршрут бяха посетени и Роженски манастир, Стобските пирамиди, Рилски манастир, пещерата Съева дупка и атрактивната щраусова ферма „Сините щрауси”. (Информация на Станчо Русев, 2008 г.)
И още: На 11 април група от 30 туристи се придвижиха за около 4 часа от м. Паниците до х. „Рай”. На другия ден част от тях изкачиха вр. Ботев, а други – вр. Калоферски купен. На хижа „Рай”заедно с туристи от Стара Загора, Русе и Калофер те прекараха една от прекрасните вечери на приятелството в планината. По обратния път великотърновските туристи посетиха Калоферския манастир и екопътеката „Бялата река”.
Традиционен поход на Клуба по пешеходен туризъм до хижа "Паскал": Клубът по пешеходен туризъм към Туристическо дружество "Трапезица 1902" 02.02.2008 г. проведе традиционния си зимен поход до хижа "Паскал" в Златишко-Тетевенския дял на Средна Стара планина. Група от 20 планинари, при нормални зимни условия, изкачи връх "Паскал (2029 м). Част от групата слезе и до хижа "Свищиплаз". В хижа "Паскал" се срещнаха туристи от Пирдоп, Панагюрище и София. Обмениха се много идеи за бъдещи туристически прояви.
   
Webdesign Sunstorm studio