На Черни връх, август 2010 г.
 
 
<<< Търсене в сайта
ТД "Трапезица 1902" получи грамота за активна туристическа дейност на 115-годишнината от учредяването на туризма в България
На 29 август 2010 година – последната неделя на месеца, по традиция, с изкачване на Черни връх (Витоша), сборна група от 46 представители на Туристическо дружество „Трапезица-1902“, членове на клубовете по пешеходен туризъм, ученически и ски-туризъм, туристи-ветерани се включиха в тържественото честване 115 годишнината на организирания туризъм в България. Наред със срещите с приятели-туристи от цялата страна и с възможността да послушат на върха изпълненията на хор „Планинарска песен“, великотърновските планинари имаха уникалната възможност да се срещнат и с първото българско семейство алпинисти, изкачили връх Еверест през 2010 г.- Камен и Петя Колчеви. Първата българка на Еверест получи като подарък от председателя на Клуба по пешеходен туризъм и туристически спортове при ТД „Трапезица-1902“ Станчо Русев – сборникът „100 години Клуб по пешеходен туризъм“, издание на Дружеството през 2009 г. Послучай участието си в тържественото отбелязване на 115 годишнината, ТД „Трапезица-1902“ бе наградено с грамота от Управителния съвет на БТС.(Текст - Мила Велчева)
Нито една хижа не трябва да бъде затворена, нито една хижа не трябва да бъде заменена за апартаменти или да се използва не по предназначение, отбеляза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се включи в похода. Според него отговорността да се грижим за българската природа, да популяризираме красотата и богатствата на страната ни е обща. Част от тази отговорност е и стопанисването на хижите и изграждането на туристическа инфраструктура, заяви министърът.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма поддържа исканията тези бази да бъдат обновени и рехабилитирани ефективно, както и да бъдат категоризирани, за да отговарят на стандартите за качествена почивка. Българският туристически съюз е учреден на 27 август 1895 г. на Черни връх по инициатива на писателя Алеко Константинов и вече има 40 хиляди членове. По традиция тържествата за годишнината се организират всяка година през последната седмица на август. Организацията е инициатор за развитието на различни форми активен отдих, стимулира алпинизма, спортното ориентиране, пещернячеството. Популярната инициатива - "100 национални туристически обекта - "Опознай Родината", започва през 1966 г. 
Съюзът стопанисва стотици хижи, заслони, екопътеки, туристически спални, обектите на няколко международни маршрута, които правят България търсен партньор за масов туризъм през четирите сезона, пише в официалното съобщение на организацията.
Съвместно с министерството на икономиката се обмислят законодателни промени за тяхното обновяване и категоризиране като специфични обекти за почивка, които трябва да отговарят на европейските критерии в бранша. (По материали от медиите)
Вижте още:
Началото от Алеко Константинов
OnLine TV
   
Webdesign and support Sunstorm studio
Всички права запазени! All Rights Reserved © ТД "Трапезица 1902" Велико Търново